Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Vaak is de landelijke, stijlvolle uitstraling van een rieten dak de belangrijkste reden waarom men kiest voor dit type dakbedekking. Maar hoe zit het eigenlijk met de levensduur van een rieten dak? In deze blog leest u alles over de levensduur van een rieten dak en hoe u deze mogelijk kunt verlegen.

levensduur rieten dak

Goed onderhoud is essentieel bij een rieten dak

Op de vraag “Hoe lang gaat een rieten dak mee?” is het lastig om een nauwkeurig antwoord te geven. De levensduur van een rieten dak is namelijk voor een groot deel afhankelijk van hoe goed deze wordt onderhouden. Bij slecht onderhoud heeft het materiaal een beperkte levensduur. Een gemiddeld dak zou minimaal 25 jaar mee moeten gaan, maar bij goed onderhoud is 40 jaar of langer geen uitzondering. Het vervangen van een rieten dak is relatief duur. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat uw rieten dak goed te onderhouden. Een dakdekker kunt u hierbij helpen, zonder dat het enorme kosten met zich meebrengt.

Tip: Bent u van plan om een woning met rieten dak te kopen? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet u precies in welke staat het dak is en hoe lang deze nog mee gaat. Zo komt u na aankoop van de woning niet voor verrassingen te staan.

Wat heeft invloed op de levensduur van een rieten dak?

Hoe lang een rieten dak mee gaat is afhankelijk van een verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het type riet, de hellingshoek, het onderhoud, het soort dak, de weersomstandigheden en de constructie. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren die invloed hebben op de levensduur van een rieten dak op een rij gezet.

Het type riet

De levensduur van een rieten dak is uiteraard deels afhankelijk van het soort riet dat gebruikt is en de kwaliteit van dit type riet. Om uw dak te bekleden moeten de rietstengels minimaal twee meter lang zijn en minstens een jaar oud zijn. Blank, recht en dun riet werkt het beste en heeft dus ook een langere levensduur.

Hellingsgraad van het dak

Naast het type riet heeft de hoek waarin het riet op het dak wordt gelegd ook invloed op de levensduur. Daarbij geldt over het algemeen dat des te steiler het dak is, des te langer het riet meegaat. De hellingshoek van een rieten dak heeft zelf een behoorlijke invloed op de levensduur. Zo heeft riet bij een hellingshoek van 25 graden een gemiddelde levensduur van 6 jaar, terwijl dit bij een hellingshoek van 50 graden al snel 30 jaar is.

Soort dak

Naast de hellingsgraad heeft ook het soort dak invloed op de levensduur van een rieten dak. Kleine details, zoals een gebroken dak of een dakkapel, zijn factoren waardoor rieten dakbedekking minder lang mee gaat. Vaak geldt: des te meer details in het dak, des te korter de levensduur van het riet.

Kundigheid van de dakbedekker

Bij een rietendak is het ontzettend belangrijk dat het riet op een professionele wijze wordt aangebracht. Is het riet door een vakkundige dakdekker op het dak gelegd? Dan komt dit ten goede van de levensduur. Gebeurt dit niet, dan zal het riet snel beschadigen en veel minder lang mee gaan.

Ligging van het dak

Een rieten dak dat veel zonlicht krijgt heeft gemiddeld een langere levensduur. Het zonlicht zorgt ervoor dat het riet na een regenbui weer droog wordt. Dit voorkomt algengroei en mossen op het riet. Beide tasten het riet aan en komen de levensduur niet bepaald ten goede. Ook kunnen bomen in de nabije omgeving invloed hebben op de levensduur. Een rieten dak onder een boom krijgt weinig zonlicht, waardoor het riet nauwelijks droogt. Met als gevolg een verkorte levensduur.

Onderhoud

Om de levensduur van uw rieten dak te verlengen is goed onderhoud essentieel. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat rieten dakbedekking veel langer mee gaat. Uiteraard kunt u zelf het dak onderhouden, echter is het verstandig om een dakdekker in te schakelen.

Kunstriet heeft een langere levensduur

In de bouw kiest men steeds vaker voor kunststof. Dit materiaal staat bekend om de lange levensduur zonder dat er onderhoud nodig is. Dit is voor veel mensen de reden om te kiezen voor kunstriet op hun dak. Een kunstrieten dak heeft een langere levensduur en heeft minder onderhoud nodig.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.