Gebruiksoppervlakte (GBO)

GBO en GO zijn termen die staan voor het gebruiksoppervlak van een woning of gebouw.  Beide termen worden veel gebruikt in de vastgoedwereld. Het gebruiksoppervlak is simpel gezegd de oppervlakte waarvan wordt ingeschat dat deze nuttig gebruikt kan worden. Deze maat wordt gebruikt om woningen met elkaar te vergelijken en voor het maken van berekeningen met betrekking tot bijvoorbeeld gebruiksbelasting en brandveiligheid. Ook wordt het GBO gebruikt om de prijs per vierkante meter van vastgoed uit te drukken.

De gebruiksoppervlakte wordt bepaald volgens NEN 2580. Wilt u weten wat het gebruiksoppervlak van uw woning of gebouw is? Vraag direct een NEN2580 meetrapport aan.

gebruiksoppervlakte gbo

Hoe wordt het gebruiksoppervlak bepaald?

Simpel gezegd is het gebruiksoppervlak het totale vloeroppervlak tussen omsluitende wanden van de gebruiksfuncties minus vaste obstakels, zoals bijvoorbeeld:

  • vloeroppervlakte met een vrije hoogte van minder dan 150 centimeter (uitgezonderd de vloer onder een trap of hellingbaan)
  • dragende binnenmuren
  • liftschacht, trapgat, vide of schalmgat, indien de oppervlakte daarvan groter is dan 4 m2
  • vrijstaande bouwconstructies waarvan de horizontale doorsnede groter is dan 0,5 m2 (uitgezonderd trappen en leidingschachten)

Let op: bij het bepalen van de grenslijn dient een incidenteel uitspringend bouwdeel en een incidente uitspringende uitsparing of nis genegeerd te worden indien het grondoppervlak daarvan kleiner is dan 0,5 m2.

Verschil tussen BVO en GBO

Als er gesproken wordt over het BVO van een pand, dan is dit het vloeroppervlakte gemeten op vloerniveau inclusief alles. Het bruto-vloeroppervlakte is dus inclusief dragende muren, vides, gevels en noem zo maar op. Dit geldt ook voor de helft van scheidingsconstructie (binnenmuren).

Het gebruiksoppervlakte (GBO) is gelijk aan het bruto-vloeroppervlak minus:

  • dragende binnenmuren en gevels
  • de vloeroppervlakken waarboven de vrije hoogte minder is dan 1,5 meter (uitgezonderd de vloer onder trappen)
  • liftschachten, trapgaten of vide’s groter dan 4 m2

Vraag een NEN2580 meetrapport aan

Wilt u weten wat het exacte gebruiksoppervlakte van uw pand of woning is? Dan kunt u bij ons een afspraak inplannen voor een meting volgens NEN 2580. Tijdens deze afspraak op locatie wordt uw vastgoed ingemeten door onze gecertificeerde vakman. Vervolgens worden genoteerde gegevens op kantoor uitgewerkt tot een NEN2580 meetrapport. Dit rapport geeft u inzicht in alle vloeroppervlakten per ruimte. Ook ontvangt u 2D en 3D plattegronden van elke bouwlaag.

Heeft u vragen over de NEN2580 meting of wilt u direct een afspraak inplannen? Bel gerust naar 085 – 130 1567 voor meer informatie.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.