Buitenmuur isoleren aan de buitenkant: wat is er mogelijk?

Het aanbrengen van isolatie tegen de buitenkant van de muren van uw woning zorgt voor een comfortabele leefomgeving en een besparing op de energiekosten. Een woning waarvan de buitenmuren op de juiste manier geïsoleerd zijn houdt de kou en warmte buiten. Gevelisolatie aan de buitenkant is duurder dan spouwmuurisolatie, maar brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo kan er bijvoorbeeld een dikkere laag isolatie aangebracht worden. Wilt u weten wat de belangrijkste voordelen zijn? En of het isoleren van de buitenmuren voor u een slimme investering is? Lees in deze blog wat de mogelijkheden zijn.

Buitenmuur isoleren aan de buitenkant

Buitengevel isoleren: hoe werkt dat?

Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van uw woning bevestigd. Uw woning wordt dus iets dikker. Na het aanbrengen van een (dikke) laag isolatie kunt u de gevel afwerken met steenstrips, hout, gevelplaten of stucwerk. Zo ontstaat er eigenlijk een hele nieuwe buitengevel.

Buitenkant muren isoleren: tips en advies

  • Vergunning aanvragen. Door de afwerking van de buitengevelisolatie verandert de uitstraling van uw woning, waardoor een vergunning van uw gemeente verplicht is. Vraag daarom altijd tijdig een vergunning aan. Dit kan via het Omgevingsloket. Mogelijk mag u de voorkant van uw woning niet veranderen. Meestal mag de zijkant en achterkant wel, maar vraag dit altijd even na bij de gemeente. Eventueel kunt u ervoor kiezen om de zij- en achtergevel aan de buitenkant te isoleren en de voorgevel met een geïsoleerde voorzetwand.
  • Profiteer van landelijke subsidie voor isolatie. Overweegt u om de buitenmuren te laten isoleren? Dan is het goed om te weten dat u een behoorlijk deel van de kosten kunt terugkrijgen. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Goed om te weten is dat wanneer u twee of meer maatregelen laat uitvoeren, het bedrag dat u terugkrijgt per vierkante meter twee keer zo hoog is. Let wel: u heeft alleen recht op de subsidie als het werk wordt uitgevoerd door een bedrijf. Alle voorwaarden vind u op Milieucentraal.nl.
  • Kozijnen. Bij buitengevelisolatie blijven de kozijnen meestal zitten. Om de isolatie goed aan te laten sluiten is het van belang om gebruik te maken van speciale dunnere isolatiestrips. Wanneer uw kozijnen aan vervanging toe zijn, dan is het wellicht een goed moment om te investeren in geïsoleerde kozijnen met triple glas.
  • Soorten afwerking. Om de isolatie af te werken heeft u keuze uit drie verschillende soorten afwerking: gevelbekleding (kunststof, cementplaten, hout), steenstrips en stucwerk (sierpleister).

Spouwisolatie of buitengevelisolatie?

Heeft uw woning een spouwmuur? Dan is het verstandig om te kiezen voor spouwmuurisolatie. Deze manier van isoleren is namelijk een stuk goedkoper dan het isoleren van de buitenmuur van buitenaf. Het enige “nadeel” is dat de isolatielaag minder dik is, echter kan deze laag ruim voldoende zijn als u de rest van uw woning goed geïsoleerd heeft.

Wanneer kiezen voor buitengevel isolatie?

Er zijn voldoende goede redenen te bedenken om ervoor te kiezen om uw buitenmuren vanaf de buitenkant te isoleren:

  • Geen spouw. Heeft uw woning geen (spouw) ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur? Dan is de buitengevel isoleren een goede keuze. De meeste woningen die gebouwd zijn vóór het jaar 1920 hebben geen spouw.
  • Ongeschikte spouw. Het kan voorkomen dat een spouw niet geschikt is voor isolatie. Bijvoorbeeld omdat deze smallers is dan 4 centimeter of er teveel cementresten inzitten.
  • Buitenmuur is toe aan groot onderhoud. Is het voegwerk van uw buitenmuren niet goed meer? Of zijn de stenen poreus? Dan is het combineren van buitengevelisolatie met het uitvoeren van groot onderhoud een slimme keuze.
  • Woning energieneutraal maken. Heeft u als doel een energieneutrale woning? Dan is een goed geïsoleerde gevel absoluut een must. Met spouwmuurisolatie kunt u deze isolatiewaarden niet bereiken. Met buitengevelisolatie wel.

Buitengevel én spouw isoleren: de nieuwe trend

Op het gebied van wandisolatie is er een nieuwe trend, namelijk het isoleren van zowel de buitengevel als de spouw. Dit zorgt voor dezelfde isolatiewaarde zonder dat uw buitenmuren veel dikker worden. Bij deze combinatie wordt de buitenmuur slechts 10 centimeter dikker, in plaats van 16 centimeter bij alleen buitengevelisolatie. Dit verschil maakt de aanpassingen bij dakranden en kozijnen een stuk eenvoudiger.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.