Hoe kunt u betonrot herkennen?

Hoe ziet betonrot eruit? Veel mensen vragen zich of hoe zij betonrot kunnen herkennen. Wij leggen in dit artikel simpel uit hoe u betonrot kunt herkennen. Betonrot is niet altijd gevaarlijk. Toch is het van belang om dit wel snel te (laten) repareren. Wilt u weten hoe u betonrot in uw woning, flatgebouw of bedrijfspand kunt herkennen? Lees dan verder.

betonrot herkennen

Hoe ziet betonrot eruit?

Bij betonrot is er vaak sprake van een bepaalde soort schade die voorkomt bij beton en betonconstructies. Als er wordt gesproken over betonrot herstel dan wordt daarmee het herstellen van schade ontstaan door aantasting van de wapening van het beton door roest. Bij betonrot ziet u vaak het roestige metaal in een brok gewapend beton zitten met daaromheen de nodige barsten. Doordat het beton niet diep genoeg in het beton zit komt er vocht bij, waardoor het begint te roesten. Elk extra laagje roest zorgt ervoor dat het metaal groter wordt en het beton uit elkaar wordt geduwd. Hetzelfde gebeurt als er zout in de muur aanwezig is. In dat geval wil het zout naar buiten en wordt het plakwerk uit de weg gedrukt. Kortom, als het metaal of de ijzers diep genoeg in het beton zijn verwerkt dan krijgt men nooit te maken met betonrot.

Hoe ontstaan betonrot?

Hierboven hebben we op simpele wijze uitgelegd hoe u betonrot kunt herkennen en hoe het ontstaat. Wetenschappelijk uitgelegd ontstaat betonrot doordat chloride of koolstofdioxide (CO2) van in de lucht in het beton terecht komen. Chloride komt vooral voor in landen met een zeeklimaat of in zoutrijke gebieden. Dit maakt balkons van appartementen aan de kust vaak extra vatbaar voor betonrot. Ook plaatsen waar men regelmatig zout strooit om de weg sneeuwvrij te houden zijn heel vatbaar voor betonrot. Zo kunnen bijvoorbeeld snelweg- en spoorwegbruggen aangetast worden door betonrot.

Betonrot herkennen

Betonrot is eenvoudig te herkennen aan de roestlaag die uitzet en het beton na verloop van tijd doet barsten. In sommige gevallen worden die barsten zo groot dat u het metaal of de ijzers in het beton met het blote oog kunt zien. Sterker nog, bij hevige betonrot kunt u de loszittende betonstukken er met uw handen uithalen. Is dit het geval? Dan moet de betonrot zo snel mogelijk hersteld worden door een expert om de veiligheid te garanderen.

Samengevat: betonrot kunt u herkennen aan de roodbruine, donkere vlekken op het beton én de zichtbare roestige ijzers. In sommige gevallen kan het metaal voor een deel verdwenen zijn. Vaak kunt u betonrot ook herkennen aan de scheuren in het beton of stukken beton die afbrokkelen.

Tip: gaat u een huis kopen en twijfelt u over de staat van het beton? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren door een van onze experts. Zo weet u precies wat de huidige staat is.

Hoe voorkomt u betonrot?

Voorkomen van betonrot is mogelijk, maar zeker niet gemakkelijk. Vaak gaan de oplossingen naar het beperken van de gevolgen. Het voorkomen van het rottingsproces is vrijwel onmogelijk. Zeker in landen waar een zeeklimaat heerst. Ons advies is om zo snel mogelijk preventief te behandelen op het moment dat u een vermoeden van betonrot heeft.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.