Rug-aan-rug woning: ruimtebesparend en betaalbaar

Rug-aan-rug woningen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Maar wat maakt deze woningen zo aantrekkelijk? In dit artikel duiken we dieper in het concept van rug-aan-rug woningen, de voordelen, en waarom ze een slimme keuze zijn voor zowel kopers als huurders.

rug-aan-rug woningen

Wat is een rug-aan-rug woning?

Rug-aan-rug woningen zijn twee huizen die tegen elkaar aan zijn gebouwd, met de achtergevel van elk huis tegen elkaar. Dit ontwerp maximaliseert de beschikbare ruimte en vermindert de bouwkosten. Rug-aan-rug woningen worden meestal gebouwd in stedelijke gebieden. Zo wordt de beperkte ruimte optimaal benut.

Voordelen van rug-aan-rug woningen

De belangrijkste voordelen van rug-aan-rug woningen hebben we hieronder opgesomd:

Ruimtebesparing

In stedelijke gebieden waar bouwgrond duur en ruimte schaars is, bieden rug-aan-rug woningen een uitstekende oplossing. Door woningen met de achtergevels tegen elkaar aan te bouwen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Om deze reden zijn dit type woningen ideaal voor stedelijke gebieden.

Betaalbaarheid

De bouwkosten van rug-aan-rug woningen zijn vaak lager dan die van andere type woningen. Allereerst komt dit doordat ontwikkelaars minder grond hoeven aan te kopen. Daarnaast zijn er minder bouwmaterialen nodig, waardoor de bouwkosten lager zijn. Om deze redenen worden dit type woningen vaak aangeboden tegen lagere prijzen. Dit maakt een rug-aan-rug woning interessant voor starters en mensen met een beperkt budget.

Energiezuinig

Een ander belangrijk voordeel van een rug-aan-rug woning is de energiezuinigheid. Doordat twee woningen tegen elkaar aan zijn gebouwd, is er minder buitenmuur waardoor warmte kan ontsnappen. Dit leidt tot lagere energiekosten.

De marktvraag naar rug-aan-rug woningen

Met de groeiende vraag naar betaalbare woningen, zijn rug-aan-rug woningen steeds aantrekkelijker voor verschillende doelgroepen op de woningmarkt, waaronder alleenstaanden, stellen en kleine gezinnen.

Overwegingen bij het kopen van een rug-aan-rug woning

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen biedt een rug-aan-rug woning veel voordelen. Echter zijn er ook een aantal belangrijke overwegingen waar u rekening mee moet houden voordat u besluit om een rug-aan-rug woning te kopen.

Privacy

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een rug-aan-rug woning is het letten op de privacy. Hoewel dit type woningen vaak goed zijn ontworpen om geluidsoverlast te minimaliseren, blijft dit een belangrijk punt om te overwegen bij eventuele aankoop.

Onderhoud

Omdat rug-aan-rug woningen met de achtergevels tegen elkaar zijn gebouwd is het van belang om te onderzoeken hoe het onderhoud wordt geregeld. Zijn er gezamenlijke kosten voor het onderhoud? Hoe worden reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan de buitenkant van de woning uitgevoerd? Het is belangrijk om bij aankoop van een rug-aan-rug woning rekening hiermee te houden. Bij oudere rug-aan-rug woningen adviseren wij om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet u precies de huidige onderhoudsstaat en komt u na aankoop niet voor verrassingen te staan.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.