Enkelsteens muur isoleren

Bent u van plan om uw enkelsteens muur te isoleren of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan snel verder. In onderstaande blog vertellen wij alles over de verschillende mogelijkheden bij het isoleren van een enkelsteens muur.

Enkelsteens muur isoleren

Wat is een enkelsteens muur?

Laten we beginnen bij het begin: wanneer spreken we nu eigenlijk over een enkelsteens muur? Simpel gezegd wordt er gesproken over een enkelsteens muur wanneer de gevel bestaat uit één enkele muur en dus geen spouw bevat. Doordat er geen sprake is van een spouw en binnenmuur zijn de isolatiemogelijkheden beperkt en krijgt men aanzienlijk vaker te maken met vochtproblemen in huis. Enkelsteens muren komen vooral voor bij oudere woningen en garages.

Enkelsteens muur isoleren

De mogelijkheden bij een enkelsteensmuur isoleren zijn beperkt doordat de muur geen spouw bevat. Een spouwmuur reguleert het vocht en kan relatief gemakkelijk gevuld worden met isolatiemateriaal.

Bij een enkelsteens muur is er dus geen sprake van vochtregulering, waardoor vochtproblemen en schimmels vaker voorkomen. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het wooncomfort maar is ook nog eens erg ongezond. Om dit op te lossen is het van belang om uw enkelsteens muur te isoleren. Dit kan op twee manieren: vanaf de buitenkant of vanaf de binnenkant.

Enkelsteensmuur isoleren vanaf de buitenkant

Een enkelsteens muur isoleren kan vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal te plaatsen en het geheel met bakstenen dicht te metselen. Eigenlijk wordt er dus een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel aan geplaatst met daartussen isolatiemateriaal. Ook kunt u ervoor kiezen om muurisolatie in de vorm van steenstrips of pleisterwerk.

Het isoleren van de enkelsteens muur vanaf de buitenzijde brengt veel voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zijn de flinke besparing op energiekosten en de stijging van de woningwaarde. Ook vinden de werkzaamheden buiten plaats waardoor u weinig overlast zal ervaren. De nadelen van deze flinke upgrade zijn de relatief hoge kosten en dat er een bouwvergunning nodig is.

Enkelsteensmuur isoleren vanaf de binnenkant

Het isoleren van de binnenzijde van een enkelsteens muur gebeurd meestal met behulp van een voorzetwand. Zo wordt er ruimte gecreëerd tussen de enkelsteens buitenmuur en de voorzetwand die gevuld kan worden met isolatiemateriaal. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, isolatieplaten en PIR. Laatstgenoemde is een verbeterde versie van PUR isolatie.

Het aanbrengen van een voorzetwand kan relatief eenvoudig door regelwerk op de bestaande muur aan te brengen en deze af te werken met gipsplaat. De relatief lage kosten zijn een groot voordeel van isoleren vanaf de binnenzijde. Uiteraard is er ook geen bouwvergunning nodig.

Verbeter uw energielabel met isolatie

Het isoleren van uw (enkelsteens) muren heeft een positief effect op het energielabel van uw woning. Bovendien zorgt een verbeterde woningisolatie voor een flinke kostenbesparing en een hoger wooncomfort. Bent u benieuwd naar de isolatie van uw woning? En wilt u weten waar nog winst te behalen valt? Plan gerust een afspraak in voor maatwerkadvies voor het verbeteren van uw energieprestatie.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.